GROEIEN IN GELOOF

 

Ziehier enkele stapstenen om je geloof een gezonde voedingsbodem te geven. Zoals je zorg moet dragen voor je geest en lichaam, zo ook voor je geloof. Het zou jammer zijn om vast te roesten op geloofsvlak.

 

  1. In het menu links staan inspirerende citaten, gedachten en bijbelverzen.
  2. Hieronder in de tekst vind je enkele positieve geloofsimpulsen.

 

  • Bewust geloven

Het is essentieel dat je je geloof bewust beleeft. Zoek de stimulans en de groeikansen in diepgaande ervaring, in je gebed, in het lezen in de Bijbel, in gesprekken over geloof en wereld, in literatuur. Zo vermijd je het risico dat je als mens groeit en evolueert, maar dat je geloof ter plaatse blijft trappelen. Een aanzienlijke groep christenen heeft een geloofsopvatting die niet overeenkomt met hun leeftijd en levensvisie. Blijven vastzitten in een kinderlijk, naïef, ondoordacht en onvolwassen geloof is een belangrijke reden om bij intense negatieve ervaringen je geloof te verliezen.

 

  • Relativeren

In het leven moet je een stevige portie relativeringsvermogen ontwikkelen. Dat betekent niet dat je onrecht en verdriet weg moet relativeren. Het gaat er vooral om dat je ervaringen in hun context, binnen een groter geheel kan plaatsen. Dat bespaart je veel onnodige frustraties. Daarom is het zo zinvol om humor toe te laten in je leven en in je geloof. Het is niet de bedoeling dat je je geloof belachelijk maakt. Wel is het zo dat humor een gezonde afstand creëert tussen jou en je opvattingen, waardoor je geloof niet star, opdringerig en intolerantie wordt. Als je je met je geloof isoleert in een ivoren toren, dan heb je geen geloof meer, maar een pseudowetenschap die niet langer verbinding maakt met Gods Boodschap. Een tip hierbij is de fenomenale film “The Name Of The Rose”, waarin de vraag of Jezus ooit heeft gelachen, een centrale plaats inneemt.

 

  • Vertrouwen

De basis van je geloof is vertrouwen. Angst is een ongepast fundament omdat het labiel van aard is. Angst zet aan tot vechten of vluchten. Beide reacties verstoren de vrede en gemoedsrust. Geloven is vertrouwen op God. Uit angst kan men vluchten in een ideaal ver van de wereld. Men kan ook vechten voor een wereld waarvan men beweert dat God die zo wil. Agressie, geweld en onderdrukking zijn geen christelijke idealen. Het lichamelijke mens-zijn ontkennen of ontvluchten, stemt niet overeen met de menselijkheid van Jezus Christus. De Schepping is een gunst van God, en het is meteen ook een opdracht. We moeten op deze wereld streven naar Gods Boodschap. Dat is geen angstwekkende of agressieve boodschap. Het is een boodschap van Liefde.

 

  • Regelmaat creëren

Je geloof is niets zonder gebed. Hoe druk de dagen ook kunnen zijn, je geloof heeft voeding nodig. Daarom is het aan te bevelen om tijd vrij maken voor God in je dag- of weekschema, zodat je minstens die momenten tot de bron van je geloof kan komen door te bidden en te praten met God. Ook het vieren van je geloof en het lezen over God vragen de nodige tijd van je. Denk erom dat geloof zonder gebed verschraalt tot een statische, levensloze opvatting zonder meer.

 

  • In de wereld geloven

Geloven in Christus is geen louter theoretische bezigheid. Geloof vraagt om een concreet ethisch en maatschappelijk engagement: naastenliefde, bewustwording van actuele problemen, een evenwichtige mening opbouwen. Zoniet is je geloof als leven op een roze wolk, ver weg van de Schepping en de medemens. En dat is nu precies wat Christus in zijn verkondiging aan de kaak stelt. “Heb God lief, en je naaste zoals jezelf” (Matteüs 22, 37-39).

 

  • Getuigend geloven

Maatschappelijk gezien wordt geloof als een privézaak beschouwd. Dat is een terechte opvatting. De overheid of je omgeving hebben niet het recht om je een geloofsopvatting op te leggen of op te dringen. Iedereen heeft het recht om zelf al dat niet in te gaan op een religieuze boodschap. Dat betekent echter niet dat je je moet opsluiten met je geloof. Je mag je geloof delen en doorgeven, je mag in Jezus' Naam bijeenkomen en daar zijn veel mogelijkheden toe. Wat niet kan, is opdringerigheid. Je hoeft je echter niet te schamen. Praten met anderen over je geloof is zinvol voor jou en voor de ander. Je geloof voorleven, dat is nog het allersterkste getuigenis.

  

 

Sven Vannecke, ©  2016. - Gelieve niets uit deze tekst over te nemen zonder bronvermelding!