VASTEN: TEKSTEN EN BETEKENIS
 
De Veertigdagentijd begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen. De periode duurt in feite 46 dagen. Toch klopt de term wel: er is een vasten van 40 dagen, op zondagen wordt er niet gevast. Vasten heeft vooral betrekking op solidariteit, inkeer, bescheidenheid en aandacht voor het Woord van God.
 
 
  • Vasten
De regels voor vasten in voeding zijn versoepeld doorheen de tijd. Op Aswoensdag, Goede Vrijdag en de andere vrijdagen wordt er geen vlees gegeten en eet men sober. Verder gaat de vasten vooral over een algemene ingesteldheid
 
Men kan luxe ontberen, door bijvoorbeeld minder tijd door te brengen op internet, de mobiele telefoon minder te gebruiken, geen snoep te eten, geen alcohol te drinken, uitgaven te beperken, en zo geld uit te sparen om aan een goed doel over te maken. Men kan tijd vrijmaken voor God, voor de medemens en de wereld.
 
 
  • Veertigdagentijd
Op Aswoensdag worden de palmtakjes verbrand die aan de kruisbeelden werden vastgemaakt op Palmzondag van het voorbije jaar. Met de as wordt een kruisteken gemaakt op het voorhoofd van de christenen die de viering bijwonen. Aswoensdag is de eerste voorbode van Goede Vrijdag.
 
Vanouds hoort bij de asoplegging in de liturgie een citaat uit Genesis 3, vers 19: "Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris". Vrij vertaald: "Gedenk, o mens, dat je stof bent en tot stof weer vergaat." Men kan een kruisteken met as op het voorhoofd ontvangen, of er kan wat as op het hoofd gestrooid worden. Dat laatste sluit meer bij de byzantijnse traditie aan.
 
 
  • Goede Week
De laatste week van de Veertigdagentijd noemen we de Goede Week. Die vangt aan met Palmzondag. De intrede van Jezus in Jeruzalem op een ezel wordt herdacht. De menigte roept Hem toe als een koning: “Hosanna!”. Tegelijk klinken ook de eerste bedreigingen. Palmzondag is zodoende een verwijzing naar Goede Vrijdag.
 
 
  • Heilig Triduüm
Van Witte Donderdag tot Pasen vieren we het “heilig Triduüm”. In de heilige driedaagse zit de kernboodschap van Jezus’ leven en van het Christendom vervat.
 
Op Witte Donderdag wordt de instelling van de eucharistie herdacht. Jezus viert het Laatste Avondmaal met zijn leerlingen. Hij breekt brood en deelt de beker met wijn met zijn leerlingen. Hij draagt hen op om dat te blijven doen tot zijn gedachtenis. Al tijdens de maaltijd blijkt dat Jezus’ dood nabij is. Hij wordt diezelfde avond verraden door één van zijn leerlingen en gevangen genomen.
 
Jezus wordt ter dood veroordeeld en moet zijn kruis dragen tot Golgotha. Daar wordt Hij gekruisigd en sterft Hij. Nog voor zonsondergang wordt Jezus begraven. Dit wordt herdacht op Goede Vrijdag.
 
Stille Zaterdag is een dag van leegte. Jezus’ lichaam is begraven. De leerlingen zijn hun leider kwijt en voelen zich verloren.
 
’s Avonds begint Pasen met een Paaswake. Christus is verrezen en dat wordt uitbundig gevierd. Zijn dood was niet het einde.
 
 
  • Lezingen
Het Kerkelijk jaar begint met de advent. Dit jaar begint cyclus A, tot eind november 2017. In cyclus A (2016-2017) lezen we uit het Matteüsevangelie, in de B-cyclus (2017-2018) uit Marcus en in cyclus C (2018-2019) uit Lucas.
 
Klik hieronder op het juiste leesrooster:
 
A-cyclus (Veertigdagentijd 2023, 2025)
B-cyclus (Veertigdagentijd 2024, 2027)
C-cyclus (Veertigdagentijd 2022, 2025, 2028)
 
 
© Sven Vannecke, 2016-2018 .